Bespaar brandstof en geld met deze slimme autorijtips

11 Oct 2023

Bespaar brandstof en geld met deze slimme autorijtips

Als je je brandstofverbruik wilt verminderen en geld wilt besparen, zijn er heel wat slimme autorijtips die je kunt gebruiken. Hierbij kan gekeken worden naar technische aspecten, maar ook naar je rijgedrag. Laten we eens kijken naar enkele efficiënte manieren om te besparen op brandstof.

Gebruik van Cruise Control

Een van de manieren om zuiniger te rijden, is door gebruik te maken van cruise control. Maar is cruise control zuiniger? Het antwoord is ja, zeker op lange, rechte wegen. Met cruise control kan een auto constant rijden zonder snelheidsvariaties die kunnen leiden tot hoger brandstofverbruik. Het voorkomt ook dat je onbewust sneller gaat rijden, wat eveneens leidt tot meer brandstofverbruik.

Kenmerken van een Zuinige Auto

Het helpt natuurlijk ook als je in een zuinige auto rijdt. Maar wanneer is een auto zuinig? Dit hangt van verschillende factoren waaronder het model, de grootte, de leeftijd en het onderhoud van de auto. Kleine stadsauto's zijn bijvoorbeeld zuiniger dan grote SUV's. Een goed onderhouden auto verbruikt ook minder brandstof dan een auto die zelden een garage ziet. Hoe recenter je auto, hoe zuiniger hij zal zijn, dankzij de vooruitgang in de motorentechnologie.

Tips om Zuiniger te Rijden

Naast het meer bewust omgaan met het voertuig en het gebruik hierboven genoemd, zijn er ook andere tips om zuiniger te rijden. Zo kun je bijvoorbeeld trachten zo vlot mogelijk te rijden, zonder abrupt te versnellen of te remmen. Dit kan namelijk het brandstofverbruik met tot wel 40% verhogen. Verder helpt het om rustig te rijden - hoge snelheden leiden tot hoger brandstofverbruik.

Als je slim bent in je rijgewoonten en zorgvuldig een zuinige auto kiest, kan je heel wat brandstof - en dus geld - besparen. Onthoud dat elke liter brandstof die je uitspaart, goed is voor je portemonnee en voor het milieu.

Er zijn dus meerdere manieren om zuiniger te rijden en brandstof te besparen. Probeer ze uit, en je zult het verschil merken. Bovendien dragen we zo allemaal bij tot een beter milieu.