Let op deze 4 belastingen bij een nieuwe auto

24 Apr 2024

Let op deze 4 belastingen bij een nieuwe auto

Het kopen van een nieuwe auto is een spannende gebeurtenis, maar het brengt ook de nodige financiële verplichtingen met zich mee. Naast het vreugdevolle moment van het vinden van jouw droomauto, zijn er ook wat minder leuke zaken om rekening mee te houden. Denk aan belastingen! In dit artikel gaan we in op vier belastingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe auto, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens dit opwindende avontuur.

Belasting van personenauto's en motorrijwielen

Bij de aanschaf van een nieuwe auto moet je rekening houden met de BPM. De BPM is een belasting die je betaalt bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorrijtuig. De hoogte van de BPM wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig en de cataloguswaarde. Hoe hoger de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde, hoe hoger de BPM. Het is belangrijk om BPM aangifte doen voordat je de auto in gebruik neemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Motorrijtuigenbelasting

Naast de BPM moet je ook rekening houden met de motorrijtuigenbelasting. Deze belasting is een jaarlijks terugkerende kostenpost die je moet betalen voor het bezit van een motorvoertuig. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder het gewicht en de CO2-uitstoot van de auto. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de tarieven en regels omtrent de motorrijtuigenbelasting voordat je besluit een nieuwe auto aan te schaffen. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je budget planning.

BTW betalen!

Bij de aanschaf van een nieuwe auto moet je ook rekening houden met de btw, oftewel de omzetbelasting. Dit is een belasting die je betaalt over de aanschafprijs van de auto. Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%, maar voor sommige auto's geldt een verlaagd tarief van 9%. Zorg ervoor dat je de btw meeneemt in je berekeningen bij de aanschaf van een nieuwe auto, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Het is belangrijk om deze extra kosten factor in gedachten te houden tijdens het plannen van je budget voor je nieuwe aanwinst op wielen.

Bijtelling van de wagen 

Als je met een auto van de zaak rijdt, moet je rekening houden met de bijtelling. Dat is een bedrag dat wordt opgeteld bij je inkomen omdat je privé gebruik maakt van de auto van de zaak. De hoogte van de bijtelling hangt af van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. Het is slim om de bijtelling mee te nemen in je financiële planning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het tijd is voor de belastingaangifte.