Wil jij je audi net even wat meer power geven? Laat hem chippen!

25 Jul 2021

Wil jij je audi net even wat meer power geven? Laat hem chippen!

Iedereen die een auto heeft zou graag willen dat z’n auto wat zuiniger rijdt en sneller. Het chiptunen van je auto wordt steeds populairder, je kunt namelijk op deze manier meer vermogen uit je auto krijgen. Audi chiptuning is erg populair, veel mensen kiezen er daarom ook voor om hun Audi te laten tunen. Hieronder kun je lezen wat chiptuning precies is en wat de voor en nadelen van chiptuning zijn. 

Wat is chiptuning?

Om het even simpel uit te leggen, chiptuning is het anders afstellen van je motor management. Het doel wat je hiermee bereikt is dat je een efficiënte verbranding kan behalen in je motor. Voor een paar honderd euro krijg je 30% of meer vermogen. Je brandstofverbruik zal ook met 10 tot 15% naar beneden gaan. 

Hoe werkt chiptuning?

Elke automotor heeft een maximum qua prestaties, in de fabriek worden deze prestaties altijd nog even getest. Er wordt altijd een veiligheidsmarge ingesteld, die dus de prestaties van een motor beperkt. Wanneer je hebt besloten dat je je auto wilt laten tunen is het verstandig om naar een betrouwbare tuner te gaan. Wordt er een fout gemaakt tijdens het tunen kan dit ernstige gevolgen hebben voor je motor. Let dus altijd op wanneer je je auto laat tunen.

Voordelen van chiptuning

Een groot voordeel van het chippen van je auto is dat je motormanagement wordt geoptimaliseerd. Door je auto te chippen haal je meer kracht uit je auto. Het optimaliseren van de software haalt het beste uit de motor van je auto. Door chiptuning reageert de motor van de auto directer en met meer souplesse. Je auto zal ook wat zuiniger gaan rijden, maar bedenk wel dat je hiervoor dezelfde rijstijl moet hanteren. Als je juist harder en sneller gaat rijden, wordt je auto niet zuiniger.

Nadelen chiptuning

Ze zeggen altijd dat je auto na chiptuning een stuk zuiniger is, maar de voorwaarde hiervoor is dat je wel dezelfde rijstijl aanhoudt. Je auto krijgt extra vermogen, en dat vermogen wordt dan ook vaak gebruikt. Hoe meer vermogen de motor nodig heeft, hoe meer brandstof er in de motor gespoten wordt. Het verbruik zal dan meer worden in plaats van minder. Als je gewoon dezelfde rijstijl aanhoudt, zal je motor zuiniger worden. Elke auto heeft daarentegen ook een veiligheidsmarge, de motor kan onder extreme omstandigheden met slechte vloeistoffen presteren. Zodra je auto wordt gechipt, word  je veiligheidsmarge verkleind. Omdat de motor meer vermogen kan gebruiken, zijn er onderdelen die harder en meer worden gebruikt. Deze kunnen dan sneller slijten, waardoor je deze onderdelen regelmatig moet vervangen. In sommige gevallen vervalt de fabrieks of dealer garantie van de auto als er chiptuning wordt toegepast. Let dus altijd goed op de voorwaarde. Los van de garantie en duurzaamheid is het natuurlijk wel enorm gaaf om middels het chippen van je auto het maximale vermogen uit je auto te halen, zeker het overwegen waard dus!