Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

25 Apr 2021

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Het wordt steeds gemakkelijker om snel van je auto polis af te komen. Maar dit verschilt wel per verzekeraar, want bij de ene gaat het nou net iets makkelijker als bij de ander. Let daarom dus tijdens het afsluiten van je autoverzekering op hoe lang het opzegtermijn is. Zo kan het zijn dat je achteraf een deel van je premie terug kunt krijgen. Je kunt om verschillende redenen je autoverzekering opzeggen namelijk omdat je geld wilt besparen omdat je hebt gezien dat bij een andere verzekeraar het een stukje goedkoper is. Hieronder kun je lezen waar je allemaal op moeten letten wanneer je de autoverzekering opzegt. 

Wat is het opzegtermijn van een autoverzekering

Voorheen was het een stuk lastiger om je autoverzekering op te zeggen, maar nu kan dat veel makkelijker. Bij veel verzekeraars hoef je niet meer tot het einde van je contract te blijven en kan je beëindigen wanneer jij dat wilt. Het verschilt namelijk per verzekeraar, bij sommige kun je het eerste jaar opzeggen wanneer jij wilt, en bij andere is het dat je na een maand weg kan. Vaak sturen verzekeraars na 12 maanden een nieuwe polis, hierdoor kan het lijken dat je eraan vast zit. Maar dat is juist het tegendeel, nu moeten verzekeraars ook hun klanten informeren over dat hun polis wordt verlengd. Na een jaar verzekerd te zijn, kan je daarna de polis opzeggen wanneer jou dat uitkomt. Maar vaak is het wel zo dat je een opzegtermijn van een maximaal een maand hebt.

Opzegredenen

Wanneer je bijvoorbeeld besluit om je auto weg te doen of hij is bijvoorbeeld gestolen, kan je in het eerste jaar snel van je polis af komen. Het is namelijk onnodig om een verzekering te hebben voor iets wat je niet meer hebt. Ook bij het verkopen van je auto, kan de verzekering gelijk opzeggen. Maar er zijn een paar uitzonderingen waar je niet gelijk je verzekering kunt opzeggen, dat is bijvoorbeeld wanneer je rijbewijs wordt ingenomen of niet verlengd wordt. Maar je kan er ook achter zijn gekomen dat je tijdens verzekeraars vergelijken erachter bent gekomen, dat je eigenlijk te veel premie betaald en dat je beter kunt overstappen. 

Meerjarige contract

Verzekeraars mogen niet zomaar opnieuw een meerjarig contract verlengen, hiervoor is een extra handtekening nodig. Vaak wordt het contract automatisch een jaarcontract met  maximaal een maand opzegtermijn. 

Aantal tips voor het opzeggen van je autoverzekering

Bij het opzeggen van je autoverzekering is het belangrijk dat je een schriftelijke bevestiging krijgt. Het is namelijk slim om het goed op papier te hebben staan dat je de verzekering wilt opzeggen. Hierdoor kan je voorkomen dat er verwarring ontstaat bij de verzekeraar, waardoor jij nog extra maanden polis betaald. Daarnaast is het ook slim om op tijd een nieuwe polis af te sluiten of deze op een toekomstige datum in te laten gaan. Je wilt namelijk voorkomen dat je straks zonder autoverzekering de weg op gaat. 

Opzeggen nadat de premie omhoog is gegaan

Verzekeraars kunnen de voorwaarden van de premie tussentijds wijzigen. Dit mogen ze doen doordat er een en-bloc clausule in de voorwaarde staat. Dit werkt natuurlijk in het nadeel voor degene die zich hier heeft verzekerd. De afspraak is wel dat de verzekeraar hierover de gebruiker moet inlichten, maar op welk termijn is niet vastgelegd. Wanneer de polis voor jou nadelig wordt, mag je hem direct opzeggen. De regel hierbij geldt dat je binnen 30 dagen nadat de verzekeraar jouw heeft bericht je een keuze moet maken of je wilt blijven of dat je op zoek gaat naar een nieuwe verzekeraar. 

Premie terug na opzeggen

Wanneer je van plan bent op je verzekering op te zeggen, betaal je de premie die nog schuldig bent aan de verzekeraar. Het bedrag wat je uiteindelijk te veel betaalt, krijg je netjes teruggestort op je rekening. Bij elke verzekeraar is het verschillend hoeveel je terug krijgt, maar houdt rekening dat je premie die je nog schuldig bent voor een deel terug krijgt. 

Oude autoverzekering opschorten

Bij het verkopen van je huidige auto, kan je er voor kiezen om je oude autoverzekering op te schorten. Hierbij betaal je dan tijdelijk geen premie meer totdat je een nieuwe auto hebt gekocht. Dat is een fijn idee, want niemand heeft zin om geld te betalen voor iets wat je niet hebt. Let wel goed op of dit ook kan bij jouw autoverzekering. Nadat je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je hem direct verzekeren voor dezelfde autoverzekering. Hierbij is wel verstandig om de voorwaarde van het opschorten goed door te nemen, je wilt natuurlijk voorkomen dat je na een aantal jaar je schadevrije jaren kwijt bent.

Bron: www.geld.nl