Waarom fleet management voor wagenparkbeheerder van belang is?

23 Apr 2021

Waarom fleet management voor wagenparkbeheerder van belang is?

Het kan een uitdaging zijn om alle auto’s die je binnen het bedrijf hebt, veilig en efficiënt te laten verlopen. Fleet management kan hierbij helpen. Het doel van fleet management is voornamelijk productiviteit te verhogen, terwijl de bestuurders en voertuigen gewaarborgd blijven. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen, je krijgt namelijk een goed inzicht van de gereden kilometers en je voorkomt tankpasfraudes. Binnen sommige bedrijven is dit een groot probleem, door gebruik te maken van een fleet management systeem kan je dit soort dingen tegen gaan. Hieronder kan je lezen wat een fleet management systeem precies. 

Wat is een fleet management systeem?

Onder fleet management systeem verstaan we het beheer en de organisatie van de commerciële voertuigen, ook wel wagenparkbeheer. Hiervoor heb je wel een voertuigvolgsysteem nodig. Want hiermee kan een wagenparkbeheerder de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van de voertuigen beheren. Het algemene doel van wagenparkbeheer is het vergroten van productiviteit en dat de veiligheid van de bestuurders. Het is verstandig om het te combineren met een voertuigvolgsysteem hierdoor kan je ook bijhouden van het brandstofverbruik is. Het belangrijkste van een fleet management systeem is de fleet tracking software. Hierdoor krijg je alle inzichten die je nodig hebt voor het wagenparkbeheer. 

Wat is wagenparkbeheer?

Wagenparkbeheer is een manier waarop bedrijven hun voertuigen financieren, organiseren, bijhouden en onderhouden. Je kunt op verschillende manieren je wagenpark beheren. Daarin de belangrijkste beslissing of je de voertuigen wilt kopen of leasen. Wanneer je ervoor kiest om te kopen, ben je verantwoordelijk voor de aankoop en het beheer van het de voertuigen en neem je risico van de restwaarde en het doorverkopen van de auto’s. Een andere optie is leasen, dit is een makkelijk alternatief. Je bent twee verschillende lease opties: financieel leasen en operationeel leasen. 

Wat is een voertuigvolgsysteem?

Met een voertuigvolgsysteem kun je als ondernemer veel tijd en geld besparen. Je hebt op deze manier geen omkijken meer naar een rittenregistratie. Het eerste voordeel van een voertuigvolgsysteem is dat je automatisch je rittenregistratie bij kunt houden. Hierdoor krijg je een volledig inzicht in kilometerstanden, gereden routes en brandstofverbruik. Het tweede voordeel is dat je makkelijk en snel je btw kunt terug vragen. Want voor het terugvragen van de btw op je zakelijke ritten heb je een kilometerregistratie nodig met een overzicht van alle relevante kosten. Daarnaast bespaar je ook brandstofkosten, dit is dan ook het derde voordeel. Door je voertuigvolgsysteem te koppelen aan je tankpas kun je precies zien hoe zuinig je rijd. Het vierde voordeel is dat je tankpasfraude kunt voorkomen. Je kunt namelijk een alert instellen als de kilometerstand niet overeenkomt met het aantal getankte liters. Het laatste voordeel is dat wanneer de auto gestolen is, dat je hem met het voertuigvolgsysteem makkelijk terug kan vinden.