Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?
09 Apr 2021
Bij het kopen van een nieuwe auto komt heel wat kijken. Van een passende autoverzekering afsluiten tot de uiteindelijke koopovereenkomst: met dit handige stappenplan weet je precies waar je extra goed rekening mee moet houden bij de aanschaf van je nieuwe wagen.
Stap 1: De juiste autoverzekering
Zodra de auto op jouw naam staat, moet je hier een autoverzekering voor hebben. Een WA-dekking is verplicht voor elke autobezitter: hiermee wordt de schade die je per ongeluk aan anderen en andermans spullen veroorzaakt gedekt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals WA+ of All Risk. Het is belangrijk om te onderzoeken welke dekking het beste bij jouw auto past, omdat dit je op de lange termijn een flinke schadepost kan besparen.
Stap 2: Maak een verlanglijst
Loop niet rond met een lange verlanglijst in je hoofd, maar zet je wensen op papier. Begin met bepalen waar je je nieuwe auto voor wil gebruiken. Daarna kun je uitpluizen welk model en type daar het beste bij aansluit.
Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:
- Wil je nieuw of tweedehands kopen?
- Van welk model, merk en uitvoering gaat je hart sneller kloppen?
- Hoeveel zitplaatsen en ruimte heb je nodig?
- Welke instaphoogte vind je prettig?
- Wil je op benzine, diesel of stroom rijden?
- Wat is het energielabel?
- Welke veiligheidsvoorzieningen heeft de auto?
- Wat zijn straks je autokosten?
- Hoe hoog is de wegenbelasting, bijtelling en BPM?
Nieuw of tóch tweedehands?
Een tweedehands auto kopen is uiteraard voordeliger. Je kunt voor minder geld een luxer model kopen. Daarnaast is de levertijd korter, betaal je minder afschrijvingskosten en minder verzekeringspremie.
Met een nieuwe auto heb je het voordeel dat je vaak schoner, veiliger en met de volledige fabrieksgarantie rijdt. Ook hoef je je niet druk te maken om mogelijke mankementen, gebruikerssporen of onverwachte reparatiekosten.
Stap 3: Slim shoppen
Er zijn verschillende manieren om aan je droomauto te komen: via online kanalen, een autobedrijf of de merkdealer zelf. Via een online kanaal is de kans groter dat je met korting een auto op de kop tikt. Kopen via de merkdealer is daarentegen weer minder risicovol. De service en leveringsvoorwaarden van de dealer moeten namelijk voldoen aan de normen van de autofabrikant.
Onderhandelen en kopen
Maak altijd een proefrit om een goede indruk van de auto te krijgen. Onderhandel over de prijs vóórdat de koop is gesloten. Vooral als je je auto niet inruilt kun je namelijk vaak korting krijgen. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken over de leveringsvoorwaarden, de leveringstermijn en de garantie – en zorg dat deze in de schriftelijke koopovereenkomst staan.
Auto ingeruild?
Soms is het mogelijk om je eigen auto in te ruilen. In dat geval is het belangrijk om te zorgen dat je het vrijwaringsbewijs van je oude auto in handen hebt. Hiermee kun je bewijzen dat jij niet aansprakelijk bent voor eventuele schadeposten en/of bekeuringen die na de ruil plaatsvinden.