Vijf regels van een auto van de zaak

02 Jun 2021

Vijf regels van een auto van de zaak

Als je als werknemer een auto van de zaak krijgt, zijn er een aantal  punten waar je op moet letten. Voor de meeste nieuwe auto’s van de zaak waarmee ook privé gereden mag worden, telt een standaard bijtelling van 22%. Overigens gelden hier weer andere regels voor als je in een elektrische auto rijdt. De bijtelling van een auto op de zaak, gaat al jaren omhoog. Dit houdt ook in dat het belastingtechnisch steeds minder interessant wordt. Hieronder kan je wat een auto van de zaak inhoudt en wat de regels ervan zijn. 

Privégebruik auto

De werkgever is verantwoordelijk voor de fiscale bijtelling bij de werknemer. Het percentage van bijtellen waarover belasting moet worden berekend is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk de auto is. Als basis geldt een percentage van 25 procent of 22 procent. De salarisadministrateur moet de loonheffing berekenen, inhouden en uiteindelijk afdragen aan de Belastingdienst. Hieronder kun je de vijf regels die verbonden zijn aan een auto van de zaak lezen

1.Ter beschikking stellen

Als een werknemer een auto van de werkgever mag gebruiken, dan is er sprake van ter beschikking stellen van een auto. Hierin maakt het niet uit voor wat voor doeleinden of voor welke periode de auto ter beschikking wordt gesteld. 

2.Auto tijdelijk niet wordt gebruikt


Als een werknemer de ter beschikking gestelde auto inlevert bij de werkgever en de sleutels en papieren aan de werkgever geeft, staat de auto niet ter beschikking en kan de bijtelling over die periode achterwege blijven. Wel moet de werkgever administreren dat de auto is ingeleverd, anders kan de bijtelling gewoon door. 

3.Ga voor kopen als dat aantrekkelijker is

Als je genoeg geld op de bank hebt staan, kan het aantrekkelijk zijn om een auto te kopen. Het is namelijk fijn als de auto waar jij in rijdt van jezelf is, maar ook als je van plan bent om er jaren in te rijden. Daarnaast moet je ook goed kijken naar het contract wat je hebt met je werkgever. Bij sommige bedrijven geldt de regel dat wanneer je het contract beëindigd dat je de auto moet meenemen. Dit kan dan een duur grapje worden.

4.Rittenregistratie

Een sluitende rittenregistratie bestaat uit algemene gegevens zoals het merk van de auto, type, kenteken, de beschikkingsperiode en de naam van de bestuurder. De werknemer registreert per rit de datum, het ritnummer, de begin en eindstand van de kilometerteller, het volledige adres van vertrek- en eindpunt en eventuele afwijkende routes. 

5.Autokostenforfait

Rijdt je medewerker jaarlijks meer dan 500 kilometer privé met een zakelijke leaseauto dan geldt de fiscale bijtelling van privégebruik, ook wel autokostenforfait genoemd. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto inclusief btw en bpm kosten. De belastingdienst bepaalt daarnaast de bijtelling met de CO2-uitstoot van de leaseauto.