Vervang zelf je remschijven

12 Jan 2021

Vervang zelf je remschijven

Een van de belangrijkste onderdelen van je auto is het remsysteem, hierin spelen remschijven een grote rol. Vaak als ik zelf een maand op vakantie ben geweest, kan het zijn dat m’n remschijven een beetje vast zitten. Hierdoor moet ik eerst een paar kilometer rustig rijden om ze een beetje los te maken. Het is daarom niet verstandig om gelijk op de volle rem te trappen, maar juist rustig te remmen. Je zult vaste remschijven sneller zien bij wat oudere auto’s, nieuwe auto’s hebben hier over het algemeen wat minder last van. Maar hoe werken remschijven nou precies en waar moet je op letten. In dit artikel ga ik je alles vertellen over remschijven. 

Hoe werken remmen?

Iedere auto heeft een remsysteem, deze zorgt ervoor dat wanneer de auto in beweging is hij tot stilstand kan worden gebracht. Wanneer je op de rempedaal trapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangedrukt. Hierdoor kan de schijf niet meer draaien en wordt hij op z’n plek gehouden. Remschijven zijn een van de bekendste remsystemen en bestaan uit twee metalen schijven die meedraaien met het wiel. De remblokken die de schijven afremmen moeten tijdens het remmen enorme hitte kunnen weerstaan. Hierdoor kunnen ze wel snel slijten, daarom is het belangrijk om goed je remblokken in de gaten te houden. Vaak merk je dat je na een tijdje slijtage op je remschijven kan hebben, je kan dit merken wanneer je probeert te remmen met je auto. Hetzelfde geldt bij motorolie, op z’n tijd is het belangrijk om de motorolie te verversen of bij te vullen. Bij nieuwe auto’s krijg je hier vaak een waarschuwing over in de auto.

Kromme remschijven

Het is belangrijk om je remschijven goed in de gaten te houden. Als je merkt dat je tijdens het remmen je stuur of rempedaal trilt, is de kans groot dat je last hebt van kromme remschijven. Naast dat je stuur kan trillen kan er ook een piepend en knarsend geluid ontstaan. Het is niet veilig om met kromme remschijven te rijden, dus wees je ervan bewust als je merkt dat je auto anders rijdt of een gek geluid maakt. Kromme remschijven kunnen ontstaan door verschillende reden. Het kan zo zijn dat er roest aan je remschijf zit, dit zet uit door vocht waarbij de remschijf krom komt te staan. Door oververhitting van je remtang kan er ook een kromming ontstaan. Ook bij te hard remmen kan er oververhitting plaats vinden. Er zijn genoeg tips over kromme remschijven te vinden op de easycarparts website. Je kunt je remschijven daarom ook makkelijk zelf vervangen, je hebt alleen de juiste benodigde materiaal nodig om deze klus te klaren. Remschrijven kopen en zelf vervangen is dus de meest slimme en voordeligste oplossing.