Private Lease en BKR Registraties

06 Jul 2021

Private Lease en BKR Registraties

Private lease kent voor- en nadelen. De voordelen zijn overduidelijk: je betaalt elke maand een vast bedrag en in ruil daarvoor rijd jij rond in een nieuwe auto. Alle vaste kosten, zoals belastingen en verzekeringspremie worden door de leasemaatschappij geregeld. Jij betaalt alleen bij de benzinepomp. Verder geen gedoe, gewoon lekker rijden zonder zorgen.

 

Meerkilometers

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld goed moet nadenken over het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, want als je meer kilometers rijdt dan je vooraf hebt opgegeven dan krijg je een naheffing over het aantal gereden meerkilometers en dat is vervelend.

 

Tussentijdse beëindiging

Een tweede nadeel is dat een leaseovereenkomst een vaste looptijd heeft: het is, op enkele uitzonderingssituaties na, onmogelijk om een leaseovereenkomst tussentijds te beëindigen. Dit is goed te begrijpen wanneer je beseft dat de leasemaatschappij voor jou een auto heeft gekocht en dat heeft veel geld gekost. Geld dat de leasemaatschappij gedurende de looptijd terugverdient. Als jij tussentijds stopt, kan dit voor de leasemaatschappij een kostbare geschiedenis worden. Om die reden zijn er strenge voorwaarden verbonden aan het tussentijds beëindigen van een leasecontract. Wordt aan deze voorwaarden niet voldaan dan zul je een deel van de kosten die de leasemaatschappij heeft voorgeschoten alsnog moeten betalen. De regels voor tussentijdse beëindigen van een leasecontract verschillen per leasemaatschappij. Laat je hierover dus goed voorlichten!

 

Controle bij Bureau Krediet Registratie (BKR)

Maar er is nog een ander, voor de hand liggend, nadeel verbonden aan een private leasecontract en dat is dat je maandelijkse betaling van een leasetermijn invloed heeft op je financiële draagkracht. Je houdt daardoor minder geld over om andere kosten te kunnen betalen. Om die reden controleren de meeste leasemaatschappijen voorafgaand aan het sluiten van een leaseovereenkomst of je voldoende inkomsten hebt om het vaste, maandelijkse bedrag te betalen en of je andere betaalverplichtingen hebt, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Dit hoort bij de zorgplicht van een leasemaatschappij. Je kunt de leasemaatschappij niet kwalijk nemen dat ze willen voorkomen dat hun klanten failliet gaan en daardoor de maandelijkse leasetermijn niet meer kunnen betalen.

 

Deze controle op andere financiële verplichtingen doen leasemaatschappijen door informatie op te vragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Want het BKR heeft de wettelijke taak om leningen van private personen in Nederland te registreren. Kredietverstrekkers, maar ook leasemaatschappijen kunnen dan bij het BKR achterhalen of hun klant al andere leningen heeft uitstaan, voordat ze eventueel akkoord gaan met het verstrekken van een lening. Dat is belangrijke informatie voor kredietverstrekkers en leasemaatschappijen, want hoe meer uitstaande leningen je hebt, hoe lastiger het is om ze terug te betalen.

 

Registratie van leaseovereenkomst bij BKR

Maar leasemaatschappijen vragen niet alleen informatie over jou op bij het BKR, ze zorgen er ook voor dat je leaseovereenkomst wordt geregistreerd bij het BKR. Dat doen ze niet omdat private lease een vorm van kredietverstrekking is, maar om je te beschermen tegen te veel vaste lasten. Want alhoewel een leaseovereenkomst geen krediet is, vermindert het wel jouw mogelijkheden om rente en aflossing van eventuele nieuwe leningen te kunnen betalen.

Wanneer je dus een private leaseovereenkomst afsluit, dan registreert de leasemaatschappij 60% van de totale maandelijkse leasebedragen bij het BKR. Dat heeft effect als je een huis wilt kopen, want dan zal de hypotheekverstrekker navragen bij het BKR of er registraties onder jouw naam zijn. Op die manier kan door een private leaseovereenkomst je leencapaciteit voor een huis veel lager uitpakken dan je misschien had gehoopt. Dat is op zich niet onbegrijpelijk, maar wel iets om vooraf bij stil te staan.

 

Lease is niet altijd een goed idee

Hoe mooi private lease ook is, er kleven dus wel degelijk nadelen aan. Zo zul je op je hoede moeten zijn voor meerkilometers en dien je vooraf te beseffen dat je alleen in heel bijzondere omstandigheden tussentijds je leaseovereenkomst kunt beëindigen. Maar misschien wel het meest ingrijpende nadeel van private lease is dat daardoor je leencapaciteit sterk vermindert. Daardoor is private lease misschien niet zo een goed idee voor mensen die overwegen om gedurende de looptijd van de private leaseperiode een huis te kopen.