Misvattingen over private lease
20 Dec 2020
Wanneer je een auto gaat lease, moet je op een paar punten letten. Het lease van een auto heeft zowel voordelen als nadelen. De laatste jaren is het lease van een auto steeds populairder geworden, voor mensen die niet een nieuwe auto kunnen kopen is private lease een perfecte uitkomst. Zo komt je droomauto een stukje dichter in de buurt. In dit artikel ga ik je alle misvattingen van private lease vertellen, waardoor jij misschien wel volgende maand in je droomauto rond rijdt.
Wat is private lease?
Als particulier kan je een auto lease voor een vast bedrag per maand, dit noem je private lease. In dit vaste maandbedrag zitten alle kosten van de auto inbegrepen, dit zijn: reparatie en onderhoud, allriskverzekering, wegenbelasting, onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel, glasreparatie, afschrijvingskosten en pechhulp. Het enige wat niet in je vaste maandbedrag zit zijn de brandstofkosten van de auto, deze moet je wel zelf betalen. Maar ook naast brandstofkosten zijn verkeersboetes voor eigen rekening net zoals parkeerkosten. Het vaste bedrag per maand betaal je aan de leasemaatschappij waar je de auto leaset. Bij private lease betaal je geen fiscale bijtelling, dit is wel bij zakelijk lease het geval. Je kan zelf bepalen hoelang je vast zit aan je lease contract zo kan je tussen de 12 en 60 een auto leasen. Het is wel dat hoe korter je contract is, hoe hoger het vaste maandbedrag is.
Wat houdt private lease in?
Vaak denken mensen dat private lease duurder is dan een nieuwe auto kopen. Dit is vaak echter niet het geval. De leasemaatschappijen kopen op grote schaal veel auto’s in, waardoor ze korting krijgen. Ook zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat de leasemaatschappij in bezit blijft van de auto’s en deze verzekeringskosten betalen. De leasemaatschappij is eigenlijk een tussenpersoon, want jij betaald uiteindelijk de leasemaatschappij weer. Vaak kunnen de leasemaatschappijen de auto’s na een aantal jaar weer goed door verkopen. Dit komt omdat de leasemaatschappijen zelf de onderhoud van de auto’s regelt tijdens dat de auto wordt geleased. Veel mensen denken dat hun schadevrije jaren verloren gaan wanneer ze een private lease contract aan gaan, maar dat is niet waar. Ook al staat de verzekering niet op jouw naam, maar op de naam van de leasemaatschappij kan je aan het einde je schadevrij rijden verklaring aanvragen. Met deze verklaringen kun je naar een nieuwe verzekeraar om zo aan te tonen dat je tijdens het lease van een auto geen schade hebt gemaakt. Bij private lease geldt het ook dat jij zelf bepaald wie er in de auto rijdt, hierbij geldt dat iedereen die in het bezit is van een rijbewijs in de auto mag rijden. Let wel op dat wanneer je kilometers gaat rijden dan wat in je contract staat, dat je hier wel voor moet betalen.