Is een autoverzekering verplicht in Nederland?

08 Aug 2022

Is een autoverzekering verplicht in Nederland?

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten voor je auto. Je kunt er zelf voor kiezen om je auto nog beter te verzekeren met WA+ of Allrisk, maar dit is jouw eigen keus en wordt niet verplicht volgens de wet. De reden waarom een WA verzekering verplicht is, is zodat eventuele slachtoffers beschermd worden. Wanneer jij schade rijdt met een auto die niet verzekerd is, draai jij zelf op voor alle kosten. Er wordt niets vergoed vanuit de verzekering. De kosten van een schade kunnen behoorlijk oplopen, dit wil je dus ten alle tijden voorkomen. Wanneer jouw auto binnen 28 dagen nog niet verzekerd is, ontvang je een herinnering van de RDW. Is de auto na die 28 dagen nog steeds niet verzekerd, kun je een boete krijgen.

 

Welke verzekeringen zijn er allemaal en wat vergoeden ze

  • WA verzekering: Een WA verzekering vergoed alleen de schade aan anderen. Eventuele schade aan jouw eigen auto wordt niet vergoed.
  • WA+ en beperkt casco: Deze verzekering is iets ruimer qua vergoedingen dan de WA verzekering. Een WA+ verzekering vergoedt de schade aan anderen, diefstal of inbraak, ruitschade, storm- en brandschade.
  • Allrisk: Dit is de meest uitgebreide verzekering die je kunt hebben en heeft ruime vergoedingen: Deze verzekering vergoedt alles wat bij WA+ ook wordt vergoed en daarbij ook schade door eigen toedoen en schade door vandalisme.

Wil je dus alle risico’s uitsluiten, kun je het beste voor een Allrisk verzekering gaan. Alleen als jouw auto ouder dan 10 jaar is, heeft een ruimere verzekering geen toegevoegde waarde. Dan heb je voldoende aan de WA verzekering.

Wat is de beste auto verzekeraar?

Waar jij het beste je auto kunt verzekeren, is niet zo een antwoord op te geven. Je kunt diverse verzekeraars met elkaar vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt. Zo kun je als Poolse heel fijn een autoverzekering bij Polisa afsluiten, zodat je niet met een taalbarrière zit, want er werken Poolse medewerkers. Op welke punten kun je verzekeraars vergelijken:

  • Prijs (ga je voor de goedkoopste of voor de beste prijs-kwaliteit verhouding)
  • Vergoedingen (hoeveel wordt er vergoed bij welke schade)
  • Klantenservice (word je snel geholpen)
  • Wachttijden (hoelang moet je wachten na een schadeclaim)

 

Meerdere verzekeringen combineren

Het kan handig zijn om meerdere verzekeringen onder te brengen bij één verzekeraar. Dit kan aardig schelen in de maandelijkse premie. Je kunt bijvoorbeeld bij Polisa verzekeringen de volgende verzekeringen onderbrengen: je woonhuis verzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering en rechtsbijstand verzekering.