Een juiste autoverzekering is belangrijk

25 Jul 2021

Een juiste autoverzekering is belangrijk

Wanneer je een nieuwe auto koopt moet je daarvoor een autoverzekering afsluiten. Het is in Nederland verplicht om je auto te verzekeren, anders mag je de openbare weg niet op. Wie een auto bezit is dus verplicht om een verzekering af te sluiten, dit staat namelijk in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). De verplichte verzekering dekt niet de schade aan jouw eigen auto, alleen die schade die je veroorzaakt bij een andere bestuurder zijn auto. Je kunt namelijk een boete van 400 euro krijgen als je je auto niet hebt verzekerd. Je bent als autobezitter wettelijk verplicht om je auto minimaal met WA te verzekeren. Dit geldt wanneer je officieel de eigenaar bent van een auto. Hieronder kun je lezen wat voor verschillende autoverzekeringen er allemaal zijn. 

Welke autoverzekering zijn er?

Je hebt drie verschillende soorten autoverzekeringen. Je hebt namelijk WA, WA+ Beperkt Casco en WA+ Volledige Casco. Alle de drie de verzekeringen beginnen met WA, maar dit komt omdat WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met een WA dekking wordt schade vergoed die je de ander toebrengt. De schade die je dus zelf aan je auto overhoudt, moet je zelf betalen. Hieronder wordt uitgelegd wat elke autoverzekering inhoudt. 

WA verzekering

Dit is de basis verzekering die elke auto moet hebben. Bij deze verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je veroorzaakt aan anderen met de auto. 

WA+ beperkt casco verzekering

De WA+ beperkt casco verzekering is een uitbreiding van de WA verzekering. De soorten schade die gedekt worden zijn bij de meeste verzekeraars gelijk, alleen de prijs kan verschillen. De schades die gedekt worden onder de WA beperkt casco zijn net als bij de basisverzekering schade aan anderen. Maar ook bij brand, explosie, bliksem of storm is je auto verzekerd. Diefstal en ruitschade ook. 

WA+ volledige casco

Als je een WA+ volledige casco afsluit, heb je de meest uitgebreide verzekering. Alles wat bij de WA+ beperkt casco erin zit heeft deze verzekering ook. Je hebt hierbij ook dekking van schade die jezelf hebt veroorzaakt. 

Wat is de beste soort autoverzekering voor jou?

Om de beste autoverzekering te vinden, is het belangrijk om de prijs-kwaliteitsverhouding van alle soorten autoverzekering te vergelijken. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een autoverzekering afsluit. De dekkingsvorm die je kiest met eventuele aanvullende dekking. Hoe oud is de bestuurder. Als je net begint met autorijden, is je autoverzekering een stukje duurder dan voor iemand die al 10 jaar zijn rijbewijs heeft. Er wordt hierbij gekeken naar het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Naarmate je ouder wordt, zal je autoverzekering ook goedkoper worden. Waar ook naar wordt gekeken is het soort auto waar je in rijdt en uit welk jaar die komt. Wanneer je een Diks Verzekeringen afsluit, vragen ze ook altijd de dagwaarde van de auto. De kilometerstand is ook niet onbelangrijk en hoeveel kilometers je ongeveer op jaarbasis gaat afleggen. Weinig risico betekent een lage premie en veel risico betekent een hoge premie.