Denk hieraan als je een elektrische auto neemt

20 Sep 2021

Denk hieraan als je een elektrische auto neemt

Elektrisch rijden is natuurlijk tegenwoordig echt je van het. Ze zijn al een tijd op de markt, maar de laatste tijd is het steeds ‘normaler’ om een elektrische auto te hebben. Dat je het aanschaffen van een elektrische auto overweegt is dus niet gek, zeker met de vele voordelen die elektrische auto’s met zich meebrengen. Maar zitten er naast alle voordelen eigenlijk ook nadelen? Er zijn natuurlijk altijd dingen die je in je achterhoofd moet houden als je een elektrische auto aanschaft. Denk dus aan de volgende dingen.

Het opladen kost tijd, en kan niet overal

Een elektrische auto rijdt natuurlijk op stroom en moet je dus opladen. Tenzij je een hybride auto hebt (die zowel elektrisch rijdt als op benzine), kun je zonder het opladen van de auto dus ook niet rijden. Het meest ideale is om thuis een laadpaal te hebben, omdat je hiermee het snelst je auto laadt: zo’n één à twee uur. Aan het stopcontact thuis duurt het haast zo’n acht uur. Hier ben je dus de hele nacht aan kwijt. Je kunt kiezen voor een laadpaal bij jou thuis om het allemaal net iets makkelijker te maken. Je kunt online een laadpaal kopen en deze bij jou laten installeren. Dat is wel net zo handig. Je kunt ook je laadpaal zakelijk kopen.

Geen goedkope optie

Dat elektrische auto’s niet goedkoop zijn, wisten we wel. Het is een dure optie als je het vergelijkt met ‘normale’ auto’s en er is ook geen groot aanbod als het om tweedehands elektrische auto’s gaat. Desondanks vinden de meeste mensen de hogere kosten voor een elektrische auto wel waard. Je betaalt tenslotte voor een auto die erg goed is voor het milieu en daarnaast tientallen andere voordelen met zich meebrengt. Het is even alles tegen elkaar opwegen, dus.

Wennen aan de nieuwe rijstijl

Wie nog nooit in een elektrische auto gereden heeft, zal de eerste keer flink moeten wennen aan de nieuwe rijstijl. Je hebt namelijk geen versnellingen en hoeft dus ook niet meer te schakelen. Zeker als je een handgeschakelde auto gewend bent, is dat even omschakelen. Je rijdt al snel te hard of raakt in de war door de hoeveelheid nieuwe knoppen en dergelijke. Zeker aan het begin zal het dus wennen zijn, maar wellicht dat je hier een langere tijd moeite mee hebt. Gelukkig leer je het op zijn tijd wel en zal je uiteindelijk gewoon wennen aan de nieuwe rijstijl die de elektrische auto jou biedt.