De voor en nadelen van private lease
20 Nov 2020
Een nieuwe auto rijden? Voor een vast maandbedrag kan je met private lease een nieuwe auto rijden. In dit artikel ga ik je vertellen op welke punten je moet letten als het gaat om private leasen.
Een auto kopen of leasen?
Eind 2018 reden er 150.000 Nederlands in een particuliere private-leaseauto. Hieruit kun je concluderen dat private lease erg populair is. Een auto leasen is een goed alternatief als je geen nieuwe auto kunt kopen. Door een auto te kopen ben je lang niet altijd goedkoper uit, en is het daarom verstandiger om een auto te leasen. Maar let wel goed op, private-leaseauto’s kunnen invloed hebben op je hypotheek of schadevrije jaren. Je bent nog altijd het goedkoopst uit met een tweedehands auto van marktplaats.
Voordelen van private leasen
Er zijn een hoop voordelen van private leasen. Zo heb je een duidelijke inzicht in je autokosten, je weet bij private leasen wat je maandelijks kwijt bent aan je auto. Over onverwachte garage bezoeken hoef je je niet meer druk te maken. Je hoeft niet veel spaargeld te hebben om een auto te leasen, zolang je maar wel een vast inkomen hebt. Het is niet slim om met geleend geld een auto te kopen, het is daarom dan altijd nog verstandiger om een auto te leasen.
Nadelen van private leasen
Naast de voordelen van private leasen, zijn er natuurlijk ook nadelen op te noemen. Wanneer je het contract zomaar verbreekt, omdat je huidige situatie veranderd. Het verbreken van je private lease contract kan dan een hoop geld kosten. Het is niet altijd het goedkoopst om private lease te rijden. Met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen blijft vaak de goedkoopste optie. Een groot nadeel is dat bij private lease je hypotheek erg wordt beperkt. Het is daarom slim om te leasen nadat je een hypotheek hebt afgesloten. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag op de maandelijkse woonlasten terug. Het is erg duur om een auto te leasen als je hem dus weinig gebruikt. Wanneer je minder rijdt dan het minimum aantal kilometers, krijg je er meestal geen vergoeding voor terug.
Schadevrije jaren
Wanneer je weinig schadevrije jaren hebt, kan een leasemaatschappij een hoger bedrag rekenen voor de leaseprijs. Bij sommige bedrijven kan je ook korting krijgen op je lease contract, als je juist veel schadevrije hebt. Nadat je 3 jaar zonder eigen auto schadevrije jaren hebt opgebouwd gaan je schadevrije jaren vaak verloren. Het is dus een groot nadeel als je na private lease een eigen auto wilt gaan kopen. Het aantal auto schadevrije jaren bepaalt een groot deel van de premie van je autoverzekering. Hoe meer jaren je hebt, hoe minder premie je betaald. Veel contracten hebben ook een gelijke premie voor alle bestuurders die in de auto rijden, hierdoor betaal je ook mee aan bestuurders met weinig schadevrije jaren. Het enige punt is dat je dan wel meer voor je contract betaald.