De fiscale bijtelling van uw auto

13 Nov 2020

De fiscale bijtelling van uw auto

Elke jaar veranderd de bijtelling voor auto’s, dit betekend dat je het goed in de gaten moet houden als je een nieuwe auto gaat aanschaffen. Het is voordelig als je een elektrische auto gaat rijden waarbij het bedrag onder 45.000 euro is, dan betaal je hier maar 8% bijtelling over. Overigens is dit ook beter voor het milieu, er is niet voor niks een Klimaatakkoord. Vaak staat de bijtelling voor de komende jaren al genoemd en weet je of je in de loop van de jaren meer bijtelling moet betalen. In dit artikel lees je over wat je het beste kan doen op het gebied van bijtelling van uw auto. 

Wat is bijtelling

Bijtelling is het bedrag dat bij je loon wordt opgeteld wanneer je een auto van de zaak en dus ook privé wordt gebruikt. Dit moet je alleen betalen, als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt. Met een rittenregistratie kan je aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Dus woon- werkverkeer wordt gezien als zakelijk verkeer, maar een bezoekje aan je oma in Brabant niet dus moet je die kilometerregistratie bijhouden. Het algemene bijtellingspercentage is 22% van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. De bijtellingspercentage geldt gelijk bij de eerste dag dat de auto wordt gebruikt door de eigenaar. Bijtelling 2022 is al bekend en zal blijven bij de normale bijtellingspercentage van 22%. De hoogte van de bijtelling hangt van 3 factoren af: de catalogusprijs van de leaseauto, de CO2-uitstoot van de zakelijke leaseauto en de belastingschijf waar jij in valt met jouw inkomen. 

Verlaagde bijtelling

Er bestaat nu alleen nog maar verlaagde bijtelling voor elektrische auto’s. Deze bedraagt 8% tot een maximum bedrag van 45.000 euro van de catalogusprijs. Als het bedrag boven de 45.000 euro is moet je de normale bijtelling van 22% betalen. Dus probeer daarom onder het bedrag van 45.000 euro te blijven. Een voorbeeld van een elektrische auto onder de 45.000 is de Hyundai KONA Electric, deze auto heeft een vanafprijs van 36.795 euro. Dit betekend dat je voor deze auto maar 8% bijtelling betaald. 

Het Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord staan 600 afspraken om de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Het uitgangspunt van het Klimaatakkoord is dat de stappen naar minder CO2-uitstoot voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Het kabinet wil elektrisch rijden blijven stimuleren, door meer laadpalen en subsidies te geven voor elektrische auto’s. Nu het einde van 2020 in zicht is, gaan we bijna over op de bijtelling 2021. In het Klimaatakkoord staat beschreven wat er met de bijtelling gaat gebeuren. Voor de volledige elektrische auto’s gaat de bijtelling langzaam oplopen, in 2026 zal de bijtelling 22% zijn. Voor auto’s op zonne energie zal het maximumbedrag in bijtelling uitgesteld worden na 2024.