BMW winterbanden vervangen: Alles wat je moet weten

05 Oct 2020

BMW winterbanden vervangen: Alles wat je moet weten

Het kan erg gevaarlijk zijn om niet op winterbanden over te schakelen, maar waarom eigenlijk? Hier lees je waarom je echt op winterbanden moet overschakelen als het koud wordt. We hebben ook antwoorden op andere vragen over jouw wielen. In dit artikel staat alles wat je moet weten over winterbanden BMW vervangen. 

Moet ik mijn banden vervangen?

Waarom rijd je in de zomer niet gewoon met jouw winterbanden? Dan hoef je niet te betalen voor twee sets banden en voor het verwisselen ervan. De reden is simpelweg dat het gevaarlijk is: je brengt jouw veiligheid, die van jouw passagiers en andere chauffeurs in gevaar. Banden zijn een belangrijke factor in hoe veilig jouw auto kan rijden. Wat is dan het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

De rubbersamenstelling

De hoeveelheid rubber die in winterbanden wordt gebruikt, helpt de band zacht en flexibel te blijven, zodat hij grip heeft op de weg als het buiten koud is. Als je in de zomer op winterbanden rijdt, zijn jouw banden te zacht, waardoor ze sneller slijten, het brandstofverbruik verminderen en ook een grotere remafstand nodig hebben. De reden hiervoor is dat winterbanden soepeler zijn bij hogere temperaturen, waardoor ze sneller slijten op hard, droog asfalt.

De rubbersamenstelling die in zomerbanden wordt gebruikt, is aanzienlijk harder dan in winterbanden, dus ze kunnen de hitte van de zomer aan. Als je in de winter met zomerbanden rijdt, zijn de remafstanden langer en wordt het moeilijker om in een rechte lijn te rijden omdat de banden niet zacht genoeg zijn om grip op de weg te hebben. 

Loopvlak van de band

Zomerbanden hebben grote contactvlakken waardoor het voertuig meer grip op de weg heeft. Hoewel het loopvlakpatroon minder groeven en lamellen (dunne spleten die dwars door het rubber snijden) heeft dan dat van winterbanden, zijn de groeven groter zodat ze grote hoeveelheden water naar de zijkanten kunnen afvoeren, waardoor het contact met de weg wordt gemaximaliseerd. vermijd aquaplaning.

Winterbanden daarentegen hebben veel groeven, die ook dieper zijn dan die van zomerbanden. Het zijn deze groeven die ervoor zorgen dat winterbanden hun grip op sneeuw en ijs behouden. Er zijn ook kleinere kanalen, lamellen genaamd, die de groeven helpen de band in contact te houden met het oppervlak.

Wanneer moet ik mijn BMW winterbanden vervangen?

Deskundigen zijn het erover eens: winterbanden BMW zijn alleen voor de winter. Maar wanneer moet je jouw banden vervangen? Wanneer de temperatuur constant onder de 7 graden blijft, moet je jouw winterbanden gebruiken. De vuistregel is dat onder de 7 graden winterbanden het beste presteren op de weg en boven de 7 graden wanneer zomerbanden het het beste doen.

Wat moet mijn bandenspanning zijn?

De juiste luchtdruk wordt bepaald door autofabrikanten en bandenfabrikanten. Je kunt een bandenspanningstabel raadplegen - meestal in de deurpost van de auto of soms in de kofferbak, maar altijd in jouw gebruikershandleiding - om de juiste bandenspanning voor jouw banden te vinden. De bandenspanning is afhankelijk van het type voertuig dat je hebt, het type band en de belading. Je dient jouw bandenspanning regelmatig te controleren, vooral voordat je lange ritten maakt.