Bestelauto verzekeren? Dit zijn de mogelijkheden!

04 May 2021

Bestelauto verzekeren? Dit zijn de mogelijkheden!

Iedere auto die in Nederland op de openbare weg rijdt, moet verzekerd zijn. Dit geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor bestelauto’s. Voor het verzekeren van een bestelauto sluit je een andere verzekering af dan voor een personenauto. Wil je een bedrijfsauto verzekeren? Dan kun je kiezen uit drie verschillende basisverzekeringen. Hieronder zetten we deze drie mogelijkheden op een rijtje en kijken we per mogelijkheid waarvoor je verzekerd bent.

1. WA
WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Als je met jouw bestelauto de weg op wilt, ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Met deze basisverzekering wordt schade vergoed die je met de bestelbus aan andere toebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade als gevolg van een aanrijding. Schade aan jouw bestelauto wordt niet vergoed als je enkel een WA-verzekering afsluit.

2. WA + beperkt casco
Niet iedereen vindt het voldoende om een bestelauto enkel te verzekeren voor Wettelijk Aansprakelijkheid. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je jouw bestelauto verzekeren met WA + beperkt casco. Met deze verzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die je met een bedrijfsauto toebrengt aan anderen. Nee, want ook bepaalde schade aan jouw bestelauto wordt vergoed. Wat er precies gedekt wordt door deze bestelautoverzekering? Schade door diefstal, brand en storm. Met WA + beperkt casco ben je eveneens verzekerd voor ruitschade.

3. WA + volledig casco
De laatste basisverzekering waar je voor kunt kiezen, is WA + volledig casco. Dit is de beste bestelautoverzekering die je af kunt sluiten. Deze basisverzekering vergoedt allereerst schade die je aan anderen toebrengt met een bestelbus. Ook schade door brand, diefstal en storm valt binnen de dekking. Hier houdt het niet bij op, want met WA + volledig casco ben je namelijk ook verzekerd voor schade die jouw bedrijfsauto oploopt bij een aanrijding. Het maakt in dat geval niet uit of de aanrijding de schuld is van jou als bestuurder of van een andere weggebruiker.

Bestelauto aanvullend verzekeren

Vind je een basisverzekering wat karig voor jouw bestelbus? Geen probleem, want je kunt ook enkele aanvullende verzekeringen afsluiten. Schadedekking voor inzittenden is hier een voorbeeld van. Hiermee verzeker je ook schade die jij en andere inzittenden van een bestelbus oplopen als gevolg van een ongeluk. Daarnaast kun je een aanvullende bestelbusverzekering afsluiten voor pechhulp en motorrijtuigenrechtsbijstand.

Vergelijk bestelautoverzekeringen met elkaar

Weet je inmiddels hoe je jouw bestelbus wilt verzekeren? Dan wordt het tijd om een verzekering af te sluiten. Doe dit niet bij de eerste de beste aanbieder, maar vergelijk verschillende partijen met elkaar. Lang niet iedere bestelbusverzekering is namelijk hetzelfde. Zo betaal je bij de ene verzekeraar mogelijk (aanzienlijk) meer premie dan bij de andere. Daarnaast kunnen de verzekeringen in dekking verschillen. Door een vergelijking te maken, lukt het jou ongetwijfeld om de beste bestelbusverzekering te vinden.