Alles wat je moet weten over private lease

15 Jul 2021

Alles wat je moet weten over private lease

Een nieuwe auto kost behoorlijk wat geld. Als je naar een autobedrijf bij jou in de buurt gaat, ben je al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Dit is zeker het geval als je één van de nieuwste modellen op het oog hebt. Helaas heeft niet iedereen voldoende financiële middelen om een nieuwe auto te kunnen kopen. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt private lease mogelijk uitkomst. In deze tekst vertellen wij jou alles wat je moet weten over deze leasevorm.

Wat is private lease?

Private lease is speciaal bedoeld voor particulieren. Als je voor deze leasevorm kiest, betaal je een vast bedrag per maand om in een nieuwe auto te rijden. Dit bedrag betaal je aan een leasemaatschappij. Met deze maatschappij spreek je eveneens een looptijd af. Vaak kun je kiezen uit een periode van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Is het contract ten einde? Denk dan niet dat de auto jouw eigendom is. Nee, want bij private lease blijft een voertuig altijd eigendom van de leasemaatschappij.

Voor- en nadelen

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan wik en weeg je de verschillende opties ongetwijfeld eerst af voordat je een knoop doorhakt. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, weet je misschien niet goed wat de beste keuze is. Om jou een handje te helpen, zetten we hier de voor- en nadelen van private lease op een rijtje.

Voordelen

1) Je komt niet voor onverwachte kosten te staan. Bij private lease draai je alleen zelf op voor de brandstofkosten. Zaken als reparatie, onderhoud, verzekeringen, belasting en pechhulp zitten namelijk bij de maandelijkse prijs in.
2) Doordat je maandelijks een bedrag betaalt, hoef je niet in één keer een grote som geld uit te geven. Hierdoor valt private lease goedkoop uit.
3) Je levert jouw auto snel en makkelijk weer in nadat het leasecontract is afgelopen.

Nadelen

1) Je zit langere tijd aan een contract vast. De meeste leasemaatschappijen werken namelijk met looptijden van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Als je eenmaal een contact tekent, kun je hier vaak niet makkelijk meer onderuit.
2) Je kunt te maken krijgen met extra kosten. Veel leasemaatschappijen werken namelijk met een standaard aantal kilometers. Als je meer kilometers rijdt dan het vastgestelde aantal, brengt de maatschappij jou extra kosten in rekening.

Vergelijk aanbieders met elkaar

Wil je een auto leasen privé? Dan kun je tegenwoordig bij een groot aantal partijen terecht. Toch raden wij jou niet aan een auto te leasen bij de eerste de beste leasemaatschappij. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk onnodig veel betaalt. Vergelijk aanbieders daarom eerst met elkaar. Op deze manier zie je direct waar je het goedkoopste een auto kunt leasen. Kijk overigens niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van het contract.