Bereken de BPM van een auto

17 Oct 2020

Bereken de BPM van een auto

Als je een beetje thuis bent in de wereld van auto’s, dan heb je vast wel eens van BPM gehoord. Binnen de automotive industrie is de BPM een belangrijk en niet te missen aspect. Waar staat de afkorting BPM nu eigenlijk voor en waar moet ik op letten als het gaat om de BPM?

BPM betekend niets minder dan: “Belasting van personenauto’s en motorrijtuigen”. Wanneer je in Nederland een auto of motor koopt, moet je BPM betalen. Dit is een vast onderdeel, waar je helaas niet onderuit kunt komen. Wanneer je een auto koopt over de grens, bijvoorbeeld in Duitsland, betaal je ook een vorm van BPM, namelijk: rest BPM. Ben je een autohandelaar en exporteer je auto’s naar het buitenland? Dan kun je mogelijk de rest BPM terugkrijgen van de belastingdienst. Dit is het spel waar veel autodealers mee spelen, om op deze manier gunstig uit te zijn als het gaat om autohandel.

BPM berekenen

De BPM van een auto wordt bepaald aan de hand van een aantal cruciale factoren. Zo is in eerste de CO2- uitstaat van een auto van belang. Daarnaast speelt de netto catalogusprijs van de auto een bepalende rol. Als het gaat om een tweedehands auto, wordt er gekeken naar de catalogusprijs van het voertuig vanaf het moment dat de auto voor het eerst werd gebruikt.

Wil je zelf de BPM van een auto berekenen? Dan kun je gebruik maken van een aantal handige tools op internet, die de BPM in een handomdraai kunnen berekenen. Aangezien alle auto’s, inclusief bouwjaren en catalogusprijzen standaard zijn ingevoerd, is de BPM binnen een handomdraai berekend.